De populairste ICT-banen van Nederland

De ICT sector heeft de afgelopen jaren een ongekende groei doorgemaakt en hebben veel bedrijven in ons land daar natuurlijk een graantje van kunnen meepikken. Het is natuurlijk heel belangrijk voor bedrijven die zich in de ICT branche bevinden om te beschikken over gemotiveerde werknemers die hun neus niet ophalen voor een uitdaging en er voor zorgen dat de laatste ontwikkelingen op de voet zullen worden gevolgt. Innovativiteit staat immers helemaal aan top voor degenen die zich in deze branche kenbaar willen maken en ervoor willen zorgen dat ze relevant blijven bij het uitoefenen van hun baan. In Nederland zijn er een aantal ICT-banen te vinden die heel populair zijn en waar men graag ook een carriёre mee wilt opbouwen. Natuurlijk is het ook een goed idee om van te voren op de hoogte te zijn van de diverse ontwikkelingen binnen de sector om er zo zeker van te zijn waarop je de aandacht zal moeten vestigen bij jouw opleiding.

Webdevelopers zijn heel erg gewild
Als webdeveloper ben je verantwoordelijk voor het schrijven van diverse softwareprogramma’s en vereist deze baan een hoge mate van accuratesse. Een ieder die weleens een softwarecode heeft mogen schrijven begrijpt hoe belangrijk het is dat er geen fouten in het programma zullen sluipen, maar zorgt dit er juist voor dat je als webdeveloper over een uitdagende baan beschikt waar je trouwens in bijna elk groot bedrijf van start kunt gaan. Eén blik op het internet maakt het namelijk duidelijk dat het internet door het bedrijfsleven heel handig gebruikt wordt om er onder andere reclame te maken en zal het een deel van jouw taak zijn om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt. Het voordeel van een webdeveloper is ook dat je als zelfstandige aan de slag kunt gaan en opdrachten kunt aannemen van bedrijven.

Wat dacht je van een baan als software-engineer?
Binnen de ICT sector is er altijd vraag naar software-engineers en zal je belast zijn met het programmeren van computers en andere apparaten welke gebruik maken van een specifiek besturingssysteem. Je zult namelijk gericht bezig moeten zijn op het verhelpen van software gerelateerde problemen die zich voordoen binnen het besturingssysteem en zal vaker ook zelf moeten komen met een oplossing welke niet terug te vinden is in de handleiding. Een flinke dosis inzicht en vakkennis zijn dus zeker meegenomen om een succesvolle software-engineer te worden.

Maar hoe zit het dan met de veiligheid?
Het internet en alle overige datanetwerken staan vaker bloot aan aanvallen van ondermeer virussen en hackers. De schade die hierdoor aan bedrijven kan worden toegebracht loopt op in de miljoenen en wordt vaker ook het imago sterk aangetast. Experts op het gebied van cyber-security zijn daarom heel erg in trek om ervoor te zorgen dat alle dataverkeer vlekkeloos kan verlopen. Veel bedrijven zijn ook verplicht om erop toe te zien dat er geen data weglekt en dien je als cyber-security expert altijd op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen op het gebied van internet- en databeveiliging.

Ook binnen de logistiek is er veel vraag naar ICT-banen
De tijd dat men met een velletje papier en een potlood de magazijnvoorraad bijhield is natuurlijk allang voorbij en is alles tegenwoordig volledig geautomatiseerd. Dat levert natuurlijk weer zijn eigen uitdagingen op en zal je als ICT’er binnen de logistiek belast zijn met het heel proces en ervoor moeten zorgen dat er geen stagnaties zullen plaatsvinden. Je zult ondermeer bezig zijn met programma’s die speciaal ontwikkeld zijn voor het handelen van de logistiek en ervoor moeten zorgen dat er steeds sprake is van verbeteringen binnen het systeem.

Een ICT baan maar niet in de ICT-sector
Wanneer je graag een ICT baan wil hebben, maar dit niet wil doen bij een standaard ICT bedrijf dan zijn er ook andere mogelijkheden. Stel je wil graag je bezig houden met een website development, dan ben je niet verplicht om bij een development partij te werken. Grote niet-ict bedrijven zoals Unox willen ook graag ICT’ers in dienst hebben. Mocht je het ook niet zien zitten om voor een groot bedrijf te werken, kun je ook nog altijd proberen om bij een MKB’er te starten. Hier zullen de eisen lager liggen, maar je zal er minder leren. Een goed voorbeeld van een ‘leerschool’ is deze loodgieter uit Rotterdam.

Het is dus duidelijk dat er een ruime keuze is aan ICT-banen in Nederland en zal de vraag in de toekomst alleen maar toenemen. ICT-banen zijn echter stuk voor stuk heel dynamisch waarbij het altijd vereist is dat je alle ontwikkelingen op het gebied nauwkeurig bijhoudt. Het is namelijk altijd een goed idee om binnen de arbeidsmarkt een streepje voor te hebben.

Leave a Comment

Your email address will not be published.